Worry less, paddle more…

Magische momenten

Wie nog niet eerder op een Stand Up Paddle (SUP) Board heeft gestaan, zal even moeten wennen. Suppen vergt namelijk wat behendigheid in het vinden van de juiste balans. Zodra je de smaak echter te pakken hebt, kunnen er magische momenten ontstaan. “Voor mij betekent suppen een groot gevoel van vrijheid”, vertelt Baris Celik, oprichter van Suppen Rotterdam. “Zodra ik op het midden van het water dopper, meestal op de Zevenhuizerplas bij mij op de hoek, voel ik me één worden met de natuur. Op het midden van de plas ben ik vaak alleen. Ik, de sup en het water. Ik geef m’n gedachtes de vrije loop en kom helemaal tot rust.”

Suppen als sport

Suppen is een sport die is ontstaan uit het golfsurfen en heeft z’n basis liggen in Hawaii. Hoewel het concept van suppen – op een stuk hout staan en jezelf vooruit duwen over het water – al duizenden jaren oud is, werd Suppen pas in 2013 als een outdoor sport erkend. Vanaf dat moment werd suppen ook populair in Amerika en verspreidde de sport zich als een heuse hype over de rest van de wereld. Baris: “Ik snap heel goed waarom suppen zó snel populair is geworden. Het is relatief eenvoudig, laagdrempelig en de resultaten zijn onmiskenbaar: na een goede sessie ben ik volledig voldaan. Ik voel me ontspannen, maar ben ook actief geweest. Je traint met suppen namelijk ook heel je lichaam, dus dat is een mooi voordeel.”

Zelf ervaren?

We verhuren al sups vanaf 15 euro

Suppen voor beginners

In principe kan iedereen suppen, maar voor beginners kan het nog even zoeken zijn naar de balans. Wij raden daarom aan om als beginner op de knieën te starten om het gevoel van het board te krijgen. Zodra je dit te pakken hebt, kun je rustig gaan staan. Daarnaast kan het geen kwaad om in ondiep water een aantal keer vanuit het water op het board te klimmen, zodat je ook die vaardigheid onder de knie hebt voordat je naar dieper water peddelt. In de onderstaande video wordt de kunst van het suppen uitgelegd door Robert Stehlik, een professionele supper.